Reklama

Reklama

Peklo na talíři

(pořad)

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk pranýřuje úroveň české gastronomie a stolování. Přidává i pár praktických rad, čemu se vyhnout, na co si dát v restauracích pozor a čas od času rozbírá některé zajímavé potraviny. (oficiální text distributora)

Recenze (174)

haffen 

všechny recenze uživatele

No tento program by si zaslúžil byť v televízii, aby ľudia vedeli aké blafy, teda pardón "šmakulády" jedia. Takto na internete sa to nedostane tak širokému záberu ľudí ako by bolo dobré a potrebné. Má to svoje mínusy ako krátka čas, menšie rozobratie do podrobnosti a podobne. Takže 4 slabšie hviezdičky. ()

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo toužil po tom, aby mu bylo z jídla fakt špatně, stačí zakoupit jakýkoliv z výrobků společnosti Clever. Měl jsem sušenky, popcorn, pizzu a vše splnilo svůj účel. Konečně tedy přišel pořad, který na tyto shity upozorňuje, a učí nás číst etikety. Jenom bych Vaňka upozornil, ať si zjistí, co je to sorbitol, protože potom mu dojde, že všechny žvýkačky s tímto náhradním sladidlem mají projímavé účinky při konzumaci ve větším množství (třeba, když vyžvýkáte najednou jeden nebo dva balíčky)... ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Roman Vaněk předkládá důkazy o tom, že nejíme to, co si myslíme, a že to jíme, protože nemyslíme. Některé díly jsou velmi zajímavé (skryté cukry), jiné nechutné (grónská E-pomazánka), vtipné („candle sauce“ :) či tragické („Sperma von Wassermann“), a drtivá většina v člověku vyvolává dojem, že pokoušet se jíst zdravě, v Čechách znamená umřít hlady. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Myslím si že to je výborný pořad. Roman Vaněk skvěle rozebere a vysvětlí divákovi co všechno je obsažené v potravinách. Leckdo vůbec ani nemá ponětí, jak nás dnešní konzumní systém ničí. Všechny potraviny jsou poháněny umělými hnojivy, jen proto, aby dnešní kapitalisté vytěžili z lidí co nejrychleji co nejvíce peněz. Za všechno může dnešní kapitalismus. Pan Vaněk, je pro mě třída, stejně jako Zdeněk Pohlreich. ()

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Stručný, 5-6 a občas i více minutový, zajímavými a užitečnými informacemi nabitý program, kterým provází příjemně vystupující a věcný Roman Vaněk. Vůbec bych se nezlobil, kdyby jej přejala nějaká televize a tyto ukázky "co si všechno lidé nechají líbit" vypustila do seriálového, pardon..., televizního světa... Zatím tento pořad docela vychvaluji, proč tedy jen 4*? Jednoduše proto, že i když se mi naprostá většina dílů líbí, najdou se i takové, se kterými nesouhlasím. Například v díle Číšník versus host: Kdy pan Vaněk a jeho kolega označili za "správnou" verzi číšníka, číšníka přespříliš vlezlého a pro mě poměrně nepříjemného. Dále pak např. díl Ledové čaje, kdy pomlouvali ledové čaje, za jejich obsah čaje - "pouhých" 0,2% - a porovnávali to s klasickým domácím louhovaným čajem. Což mi přijde trochu zvláštní, schválně si zkuste uvědomit, kolik skutečného čaje v tom vylouhovaném hrnku máte. A pokud si to představit nedokážete, uvařte si čaj a nechte odpařit vodu, řekl bych, že víc než 0,2% z původní hmotnosti tam stejně nenajdete. Jako jediný tristní výrobek bych tedy viděl čaj, který se v díle "pyšnil" 0,01% obsahu čaje. Takže shrnutí: Bohužel jsem musel zvolit 4*, protože 4,5* nejde. Ale i tak se jedná o skvělý pořad, který byste rozhodně neměli přehlédnout - Stránka pořadu (pouze pro lenochy :); Zajímavé díly: Angličtina pro gurmány, Vaječná epopej, Úroveň stolování nebo třeba jak má vypadat pravé Espresso. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Pořad získal cenu studentské poroty na Life Sciences Film Festivalu 2012. (gogos)
  • Natáčení pořadu probíhalo v Pražském kulinářském institutu na Suchdole. (janekrubes)
  • Mezi nejsledovanější epizody prvních dvou řad patří díly o křehčeném mase, olivovém oleji či předraženém nádobí. Tyto epizody měli v roce 2013 na dva miliony shlédnutí. (gogos)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno